Fel recept på vätskeersättning – Kry uppmanade patienter att kontakta läkare

När vårdappsföretaget Kry skickade ut ett recept på vätskeersättning blev saltmängden en matsked i stället för en tesked.  I en rättelse uppmanade sedan Kry till att ta kontakt med sin läkare för frågor om för högt saltintag.  – Det är naturligtvis väldigt olyckligt, säger Samuel Danofsky som är kommunikationschef på Kry. 

Att få i sig för mycket salt kan vara farligt för små barn.

Hackare kodade in gruppvåldtäkt i barnspel

När en sjuårig flicka spelade onlinespelet Roblox blev hennes karaktär våldtagen av två av spelets manliga figurer. Företaget menar att en användare hackat och kodat om spelet och att denne nu stängts av, skriver BBC. 

Spelet Roblox.

Att välja sanningen – till varje pris

Att välja sanning framför lögn eller ”alternativa fakta” kan vara smärtsamt – särskilt när det handlar om sanningen om oss själva. Agnes Lidbeck inleder DN Kulturs sommarserie om vägval med ett besök i deckardrottningen Dorothy Sayers moraliska universum.

Agnes Lidbeck inleder ny artikelserie om vägval.

Kritiken växer mot KI:s rektor efter Macchiarini-granskningen

I kölvattnet av Macchiariniskandalen fällde Karolinska institutets rektor nyligen en rad forskare för forskningsfusk och klander. Nu får granskningen som föregick beslutet kritik och fyra svenska forskare har överklagat beslutet. Samtidigt kan DN nu berätta att misstankar om forskningsfusk nu riktas mot rektorn själv.

I kölvattnet av Macchiariniskandalen fällde Karolinska institutets rektor nyligen en rad forskare för forskningsfusk och klander.

Finlands skogsvägar ger snabba utryckningar

Finland drabbas av färre kraftiga skogsbränder än Sverige, trots att sommaren varit lika torr i båda länderna. Ett av skälen till att Finland skonats är att landet har ett väl utbyggt nät av skogsvägar.

”En skog som mest består av tallar, vilket är vanligt i Finland, brinner inte lika snabbt som en tät gran- eller lövskog”, säger Tuomo Bergman på Meteorologiska institutet i Finland

Evakuerade samlas på camping: ”En del var väldigt skärrade”

Tio evakueringsbeslut har tagits de senaste dagarna på grund av de stora bränderna. På Färila idrottspark är snart alla stugor upptagna av de som tvingats lämna sina hem för att fly undan branden. – En del var väldigt skärrade. Jag var uppe hela natten och pratade med de som kom, säger Bengt Näslund som jobbar på campingen.

”Vi måste räkna ut kostnaden för klimatförändringen”

DN DEBATT 20/7. Att extremvädret får allvarliga konsekvenser för människor är högst ­verkligt den här sommaren. Verkligt är också att de ekonomiska konsekvenserna kommer att bli enorma om vi inte hanterar situationen på allvar. Därför bör Sverige ta fram en Sternrapport med nationellt fokus, skriver ­ Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Den här sommarens extrema väder är på allvar och slår mot både människor och ekonomi. Sverige måste öka takten i arbetet mot klimatförändringen, ett steg på vägen är att ta fram en Sternrapport med nationellt fokus, skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

Rosenborgs tränare får sparken

Rosenborg gick med nöd och näppe vidare till andra kvalomgången till Champions League. Men det hjälpte inte tränaren Kåre Ingebrigtsen – som får lämna sitt uppdrag. Vid halv fem-tiden på torsdagen kom beskedet att Ingebrigtsen fått sparken med omedelbar verkan.

Rosenborgs tränare Kåre Ingebrigtsen har fått sparken.

Sjöström kan få morgonfinaler i Tokyo-OS

Sarah Sjöström lär behöva simma som snabbast under morgonen i Tokyo-OS 2020. Det ser nämligen ut som att det är då finalerna kommer att avgöras, på grund av att det passar de sändande tv-bolagen i USA bäst.

Sarah Sjöström. Arkivbild.